Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

.

.
"…κι εμείς του εξήντα οι εκδρομείς …"

…σήμερα υπάρχουν πολύ εξελιγμένες τεχνικές αλλά έχει χαθεί η ουσία!
Η τεχνική και η τεχνολογία έχουν καθυποτάξει την σκέψη.

Όλο και περισσότερο γίνεται φανερό, πως αυτή η αντιστροφή στις προτεραιότητες, καταλήγει να είναι καταστροφική σε πολλά αν όχι σε όλα τα επίπεδα. Η μεγαλύτερη απειλή είναι για τον Πολιτισμό. Και χωρίς Πολιτισμό, δεν μας μένει παρά η βαρβαρότητα! Το τέλος!
Μια ένδειξη για τα παραπάνω, είναι η παρούσα συγκυρία των ευρωεκλογών. Όλα πάνε άσχημα, με αλλοιώσεις και υποχωρήσεις, ήττες εντυπωσιακές για την ζωή μας. Και όλοι δείχνουν τις Βρυξέλες ως υπεύθυνες για τα μύρια όσα κακά, που μας έχουν πάει τόσο πίσω! Αλλά η προεκλογική περίοδος πέρασε, χωρίς καμιά πολιτική η άλλη κατάθεση ουσίας, που να δείχνει μια ανησυχία για μια άλλη κατεύθυνση και να ζωηρεύει την συζήτηση. Αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, στο σύνολό τους.
Οι τεχνοκράτες, τα έχουν καταφέρει και τα έχουν θολώσει όλα, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να υπάρχουν και να υπαγορεύουν μόνον οδηγίες. Με διάφανες πλέον τις προθέσεις τους. Την απόλυτη δηλαδή προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση του συστήματος των πολυεθνικών ομίλων και των τραπεζών, στα πλαίσια του νέο-φιλελευθερισμού. Η "Αγορά" και η "Παγκοσμιοποίηση" οι ναυαρχίδες τους, τα κυρίαρχα πεδία τους!
Αυτό το "νέο" δίδυμο (ιδεολόγημα/τέχνασμα/κατασκευή/εύρημα /απ' όλα είναι) στην προσπάθεια να βγει από τα μεγάλα του αδιέξοδα ο καπιταλισμός.
Γιατί ο καπιταλισμός περνάει δύσκολες ημέρες και το είδαμε τον τελευταίο καιρό που πέσανε πια οι μάσκες. Και βλέπουμε όλοι τις απέλπιδες προσπάθειες που κάνουν όλοι. Ένα αγώνα ταχύτητας για να περισώσουν όσα και ό,τι μπορούν.
Αυτή, η οικονομικής (τάχα μου "ρεαλιστικής") λογικής οργάνωση της κοινωνίας, που όμως περισσότερο για οργανωμένη ασυδοσία πρόκειται, πάνω στα κεφάλια του κόσμου, του απλού πολίτη. ­­Και με την Πολιτική πεταμένη στα αζήτητα! Γιατί στην Πολιτική, εκτός από τις πολλές άλλες γνώσεις και ικανότητες, αυτό που απαιτείται και της δίνει το χαρακτήρα και το χρώμα, είναι το ένστικτο, ο κοινός νους, το ταλέντο, η επαφή με την ζωή και την πραγματικότητα, σε πραγματικό χρόνο και γύρω από τον άνθρωπο και όχι θεωρητικά και εργαστηριακά! Κι όλ' αυτά, δεν τα θέλουν οι τεχνοκράτες, γιατί τους δυσκολεύουν!
Δυστυχώς, είναι υποτονική έως ανύπαρκτη η αντίσταση, σ' αυτή την εσωτερική "κατοχή" νέο-αποικιακού τύπου. Δεν κουνιέται φύλλο! Πρόκειται για μια πολύ κακή στιγμή, στην πορεία εξέλιξης των κοινωνιών μας. Έχουμε να κάνουμε, με την αναίρεση όλων των μύθων, περί αγώνων και άλλα πολλά! Με την ακύρωση του Πολιτισμού μας. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία σε απαξίωση και περιστολή. Το "κοινωνικό κράτος" σε μαρασμό και το "κράτος δικαίου": με παρουσία, όταν, όπως και όπου το επιτρέπουν αυτοί!

Για όλ' αυτά λοιπόν, δεν συζητήσαμε και δεν συζητάμε! Όλο αυτό το προεκλογικό διάστημα και όχι μόνο!
Ένας εφιάλτης να επικρέμαται πάνω μας και εμείς εκεί άπραγοι και υποταγμένοι!
Και αυτό σε όλη την Ευρώπη!
…Δεν είναι απογοητευτική άραγε, αυτή η κατάληξη για το τελικό πραγματικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων της δεκαετίας του '60 και μετά, που προηγήθηκαν. Μια πελώρια ήττα τελικά, βλέπουμε να είναι το αποτέλεσμα όλων των "ανατροπών", σε συνταγές και τρόπους που επιδιώχθηκε. Η κατασπατάληση της ιστορικής εμπειρίας, εξ αιτίας εύκολων λαϊκισμών και άλλων παραμορφώσεων που παρατηρήθηκαν. Αλλά και η ήττα, της αδυναμίας περισυλλογής και διόρθωσης της πορείας.
Οι άνθρωποι κουράζονται, βιάζονται ή και εγκαταλείπουν. Καλή ώρα οι συμπεριφορές και του σήμερα, με τα όσα συμβαίνουν. Αποχή και αδιαφορία!
Είχαμε και έχουμε να κάνουμε στην εποχή μας, με τα παιδιά του καναπέ, των μικροαστικών πόλεων και της πολυκατοικίας, που πρωταγωνιστούσαν αλλά φέρνοντάς τα όλα στα μέτρα τους. Ό,τι δεν τους πήγαινε και δεν μπορούσαν να το βγάλουν πέρα, το καταργούσαν. Έτσι είχαν μάθει! "Ρεαλισμός" σου λένε! Άλλοι καιροί άλλα ήθη!
Το κακό υπήρξε μεγάλο! Πολύ μεγάλο! Σταμάτησαν πολύ σημαντικά πράγματα στη μέση και για πολλά ορθώς το έκαναν, τα αντικατέστησαν όμως πολλά απ' αυτά, με το "τίποτα". Αν αυτό τώρα μπορεί να είναι ρεαλισμός ;!
Αποτέλεσμα: όλοι αυτοί οι μικρομέγαλοι, μικρομεσαίοι φιγουρατζήδες της πλατείας, που με ανταλλαγές και εξαργυρώσεις, βρέθηκαν να υποστηρίζονται παντοιοτρόπως και με απίθανες παροχές και διευκολύνσεις στη συνέχεια (γιατί ξεχνάμε πως υπήρξε και υπάρχει συνέχεια στα τότε) για να κάνουν την μαύρη και βρόμικη δουλειά, που κάποτε αναθεμάτιζαν και πετροβολούσαν. Και οι υπόλοιποι; Τάχα μου αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και προχωρημένοι! Να διαλύουν με την αποδόμηση εκ των έσω τα πάντα! Δικαίως και αδίκως!
Κάηκαν λοιπόν, πολύ σημαντικά πράγματα, όλ' αυτά τα χρόνια και μαζί με τα παλιόνερα, πετάξαμε και το παιδί που πλέναμε στην σκάφη!
Τώρα σιγά, σιγά, φαίνονται και αποκαλύπτονται όλα! Η ανωριμότητα είναι χαραγμένη στα μάτια και στα πρόσωπα όλων και ας έπιασαν τα 60 και πάνω, οι τότε νεολαίοι. Γέροι άνθρωποι πια! Και κανένας τους, δεν είναι με ύφος ευχαριστημένου και ευτυχισμένου ανθρώπου! Αγωνιστή! Όλοι με σκυμμένο το κεφάλι πάνε. Ενώ τώρα σιγά, σιγά, θα πρέπει να τα ξαναρχίσουμε όλα από την αρχή! Γιατί είναι νομοτέλειες πολλά απ' αυτά, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι!
Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και κάτι, που έχει να κάνει με /και μόνο με/ την επιδίωξη χειραγώγησης της Ιστορίας! Αλλά η Ιστορία, το μεγάλο μάθημα ήταν και είναι πως: δεν γράφεται αρχίζοντας από το τέλος! Ποτέ δεν "πιάνεται" ο στόχος με την πρώτη! Γυρίζοντας ένα διακόπτη! Θέλει προσπάθεια, σχέδιο και αγώνες!
Σήμερα πια, τα έχουμε δει όλα και είμαστε σε θέση να κρίνουμε!
Δεν αγοράζουμε ψυγείο ή αυτοκίνητο, να διαβάσουμε τα "προσπέκτους" και να τα πάρουμε. Την ζωή μας προσπαθούμε να περιγράψουμε, να προστατέψουμε και να την κάνουμε όσο πιο συναρπαστική γίνεται!

Υ.Γ
Τα κόμματα, φαίνεται να έχουν πλησιάσει και να λένε περίπου όλα το ίδιο, γιατί ΟΛΑ κάνουν το ίδιο. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ! Δεν παρουσιάζουν δράση, πρότασεις, όραμα. Απλώς κυνηγάνε την εξουσία. Και σ' αυτό είναι όλα τα ίδια!

.