Σάββατο, Ιουλίου 19, 2008

ΦΤΆΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙ(ΑΙ)Ο-ΠΡΑΓΊΕΣ

.

Karl Fredrik Reutersward: the "twisted gun" / United Nations Sculpture Garden
.

Η Αρχιτεκτονική, δεν είναι οι χαριτωμενιές κυριών, ούτε οι εξυπναδίτσες κυρίων, ούτε οι "αρχιτεκτονιές" ποζάτων και ματαιόδοξων, τάχα μου "αρχιτεκτόνων", ούτε ο κυνισμός των εργολάβων! Και οι "πυροβολισμοί" εναντίον της, μας αφορούν όλους!
Η Αρχιτεκτονική είναι μια επιστήμη που έχει "συντακτικό" και "κανόνες" και διαχειρίζεται, πολύ περισσότερα από τις συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων. Μεριμνά και σέβεται το περιβάλλον, την Ιστορία, την παράδοση, την εξέλιξη και την Τέχνη.
Γιατί η Αρχιτεκτονική είναι και Τέχνη! Είναι ποιότητα και όχι μόνο ποσότητες και αριθμοί.
Είναι λοιπόν μια πάρα πολύ σύνθετη και σοβαρή υπόθεση!
Η Αρχιτεκτονική, δεν τεμαχίζεται, δεν ανατίθεται εν λευκώ χωρίς συνέπειες και δεν απαξιώνεται για να αποκτήσουν πρόσβαση και "ρόλο" οι "Πολιτικοί Μηχανικοί", οι "διακοσμητές" και τώρα οι "βιοκλιματολογούντες" περί αυτήν.
Οι τελευταίοι, βάζοντας τον όρο "βιο-κλιματική" να σέρνει την Αρχιτεκτονική ως παρακολούθημα και άλλοθι, είναι για να αποκρύψουν και να μην παραδεχθούν: πως η Αρχιτεκτονική είναι "a priori" ΚΑΙ βιο-κλιματική /πως αλλιώς άλλωστε/ αλλά και πάρα πολλά άλλα/ και την αδυναμία τους να αναμετρηθούν με όλ' αυτά. Καθ' ότι: μία η δράση και ενιαίο το αποτέλεσμα! Τα υπόλοιπα, είναι "αμερικανιές" για να δικαιολογηθούν "ξερολίκια", καταπατήσεις και αυθαιρεσίες.
Η "παρακαμπτήριος", δια του όρου "βιο-κλιματική" /και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, έχουμε δει και άλλα και από άλλους και με άλλους επιθετικούς προσδιορισμούς/ χρησιμοποιείται, προκειμένου να "γιατρέψουν" την "πληγή" της υστέρησής τους, ως προς την ουσία της Αρχιτεκτονικής και για να βρουν(;) πάτημα. Κάτι που κατά κανόνα, καταλήγει: να κατακρεουργεί την ίδια την Αρχιτεκτονική! …Που καταντήσαμε τον Πολιτισμό μας! Και να σκεφτείς, πως εδώ πρώτα, αποκαλύφθηκαν και εδόθησαν οι "ορισμοί" και υπήρξαν οι "δράσεις" γι όλ' αυτά.
Γιατί τα "αποτυπώματα" της Αρχιτεκτονικής, είναι μια από τις πολύ σημαντικές εκφράσεις Πολιτισμού. Και όχι άσυλο "περιστατικών".
Έλεος λοιπόν ως προς την αντιμετώπισή της!
Αλλά χρίζει και επίδειξη σοβαρότητας, η αντιμετώπιση των παντελώς άσχετων με την Αρχιτεκτονική, αιτιών της "διαγωγής" τους. Όχι φυσικά, με την βι(αι)ο-πραγία, δια της εμπλοκής των στην Αρχιτεκτονική!
Η γιατρειά, είναι αλλού και με άλλα μέσα! Και τις περισσότερες φορές
…Ε Π Ε Ι Γ Ε Ι !!!

18.7.2χ8 Κώστας Κωτσάκης (εν τη προσπαθεία / Αρχιτέκτων και μόνον)
.